Efter 22 år i Mora och sedan 10 år i Falun flyttar Norra Europas danstävling till Göteborg och går av stapeln 14-16 juni 2021 på GöteborgsOperans stora scen. Tävlingen samlar unga danstalanger inom klassisk balett och modern nutida dans från Norden och Baltikum. De går igenom nationella uttagningar i deras hemländer och sedan en semifinal i Göteborg innan 15 av dem blir uttagna av en internationell jury att tävla i den stora finalen den 16 juni.

När tävlingen flyttar till Göteborg blir tävlingen stora final blir en stor dansgala där de tävlande får dela scenen med professionella dansare i en spännande och vacker föreställning.

Bakgrund

Stora daldansen startade i Mora kommun 1988 och var balettävlingens första år. Från början var det en nationell tävling. Drivkraften bakom projektet var Sirkka-Liisa Forslund. 

1995 kom tävlingen att omfatta alla de nordiska länderna. Sedan 2000 har tävlingen också inkluderat deltagare från de baltiska länderna. 2003 inledde Daldansen ett samarbete med Grasse Internationell Ballet Competition, Frankrike. Vinnaren av Nordic Baltic Ballet Competition är automatiskt kvalificerad att delta i Grasse.

2010 flyttade tävlingen från Mora till Falun. 

Då grundaren Sirkka-Liisa Forslund dog 2011 kom Jonas Kåge från Stockholm, internationell premiärdansare, konstnärlig ledare, koreograf och danslärare att från och med 2012 anlitas som ny konstnärlig ledare för tävlingen.

Prix du Nord 2021 (PDN)

En ny huvudman för tävlingen och ett nytt namn växer fram. Under årsskiftet 2019-2020 kom de Balettskolor som är involverade i tävlingen överens om att Svenska Balettskolan i Göteborg ska ta över som arrangör för tävlingen. 

För att hålla ihop historien med det nya kommer Jonas Kåge att vara juryns ordförande och hålla i alla de delar som inbegriper uppdraget att vara juryns ordförande.

Tävlingen fick ett nytt namn och heter numera Prix du Nord. Ett medvetet val är att tävlingen ska bli en känd företeelse inom dansscenkonstområdet i Norden. 

Balettävlingen kommer äga rum på GöteborgsOperans stora scen 14-16 juni 2021.

Kvällen kommer att inledas med ett fantastiskt uppförande av internationella högt renommerade balettstjärnor. Tävlingsdeltagarnas framförande varvas med de internationella stjärnornas framförande. Mot slutet av programmet framför alla deltagare inklusive semifinalisterna en härlig festlig defilé. Före detta prisvinnare intervjuas och därefter kommer juryn upp på scenen och tillslut delas priserna ut. Vinnarna får förutom pengar ett specialtillverkat konstverk/trofé.

Tävlande från områden

Danselever från följande länder får upp till 12 platser var inför semifinalen: Norge, Finland och Sverige. Följande länder får upp till 3 platser var inför semifinalen: Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen. Varje land håller en nationell uttagning för vilka kommer delta i semifinalen i Göteborg.